Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín A (retinol)
- V živočišných produktech se vyskytuje jako vitamín A1 a vitamín A2
- Rostliny neobsahují přímo vitamín A, ale ten se zde nachází ve formě provitamínů karotenů
- Kůň potřebuje denně asi 2,5 mg vitamínu A při hmotnosti 500 kg
- Avitaminóza - poškození epitelových (sliznicových) buněk, které ztrácejí odolnost vůči infekcím - oční nemoci, rození slepých mláďat, zpomalení růstu, zmenšování hmotnosti, nervové poruchy a poruchy rovnováhy, křeče
- Nejvíce vit. A obsahují živočišné krmné moučky (hlavně z jater), na karoten jsou bohatá zelená krmiva, krmná kapusta, vojtěška, jetel a mrkev
Vitamín D (kalciferol)
- Důležitá funkce při přeměně fosforu a vápníku v těle
- Zajišťuje kostnatění (=osifikaci) a tvorbu kostní tkáně
- Avitaminóza - rachitida, lámavost kostí
- Hypervitaminóza - různé poruchy zdraví, nechutenství, hubenost atd., ukládání přebytečného vápníku v orgánech
- Velký vliv na tvorbu vit. D má sluneční záření
- Hlavním zdrojem je rybí tuk (hlavně z jater), bobové slupky, ostatní krmiva jsou an vitamín D poměrně chudá
Vitamín E (tokoferol)
- Nazývá se také antisterilní
- Chrání karoten a vitamín A před oxidací
- Nachází se v nadledvinkách, krvi, v tělním tuku a ve svalech
- Koně nejsou zvlášť citliví na jeho nedostatek
- Avitaminóza - snížení rozmnožovací schopnosti, poruchy centrálního nervstva, může způsobit atrofii (=degeneraci) svalstva
- Vyskytuje se téměř ve všech plodinách, velký obsah mají klíčky obilnin, zejména kukuřice a ovsa
Vitamín K (fytochinon)
- Nutný pro normální srážení krve
- Při nedostatku dochází k vnitřnímu krvácení a zpomaluje se srážení krve
- Avitaminóza - u hospodářských zvířat se nepozoruje - protože jejich tělo si ho dokáže syntetizovat (=vyrábět) samo - u koní v tlustém střevě, u přežvýkavců v bachoru
- Obsahují ho zelené části rostlin (kapusta, kopřiva, vojtěška), játra hovězího a vepřového dobytka
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny skupiny B - zahrnují celý komplex vitamínů, které se svým působením doplňují a ovlivňují.
Vitamín B1(aneurin, thiamin)
- Zúčastňuje se látkové přeměny sacharidů (=cukrů)
- Avitaminóza - nervové poruchy, degenerativní změny, žaludeční potíže, otoky
- Hlavními příznaky avitaminózy jsou poruchy koordinace pohybu a nejistá chůze
- Koně jsou schopní si vitamín B1 syntetizovat sami v tlustém střevě
- Většina krmiv obsahuje více tohoto vitamínu, než koně potřebují
- Největším zdrojem jsou kvasnice, zelené krmiva, vojtěška, jetel a jejich sena
- Chudé jsou naopak obiloviny
Vitamín B2(riboflavin, laktoflavin)
- Reguluje oxidační procesy v buňkách a ovlivňuje koloběh vodíku v těle
- Důležitý při přeměně sacharidů a aminokyselin, dále zvyšuje využití potravy a podporuje tvorbu krevního barviva
- Avitaminóza - zastavuje růst, způsobuje vypadávání srsti, degenerastivní změny na varlatech samců
- Největším zdrojem jsou pivovarské kvasnice, dále pak zelená píce a seno
- Koně si dovedou riboflavin syntetizovat sami
- Velmi malé množství vitamínu B2 je v okopaninách
Vitamín PP(niacin, kyselina nikotinová)
- Má zkratku ze slov "pelagra prevento"
- Syntetizuje se v trávicím ústrojí - proto koně netrpí jejím nedostatkem
- Podílí se na přeměně sacharidů, podporuje účinek vitamínu B2
- Avitaminóza - průjmy, nechutenství, hubnutí, změny na kůži
- Většina krmiv má dostatek vitamín PP - např. kvasnice, pšeničné otruby, klíčky
Vitamín B6(pyridoxin, adermin)
- Při normálních poměrech je v krmivech obsažen dostatečně
- Avitamióza - anémie, křeče
- Zdrojem je kukuřice, pšenice
Vitamín B5(kyselina pantotenová)
- Koně si ji syntetizují v trávicích orgánech, ale při výživě má malý význam
- Avitaminóza - nervové potíže, nekoordinovanost pohybů, průjmy, vypadávání srsti
- Největší zásoby jsou v kvasnicích, pšenici a odstředěném mléce
Vitamín H(biotin)
- Koně si tento vitamín musí syntetizovat sami v trávicím ústrojí
- Avitaminóza - vypadávání srsti, změny na kůži
Vitamín Bc(kyselina listová, dříve vit. M)
- Důležitý při tvorbě červených krvinek v kostní dření, vliv na obsah hemoglobinu v krvi
- Koně si ho syntetizují ve střevech
- Avitaminóza se prakticky nevyskytuje
- Obsahují ho kvasnice, zelené listy rostlin, vojtěšková moučka, extrahované šroty olejnin apod.
Vitamín B12(kobalamin)
- Obsahuje nepatrné množství kobaltu
- Značný význam při přeměně nukleových kyselin, ovlivňuje syntézu bílkovin
- S dalšími faktory se zúčastňuje při dělení buněk a tvorbě genů
- Urychluje růst erytrocytů (červených krvinek) v kostní dřeni a zvyšuje jejich obsah v krvi
- Koně si dovedou tento vitamín syntetizovat sami v zažívacích orgánech - neprojevuje se avitaminóza
- Vyskytuje se hlavně v krmivech živočišného původu - nejvíce v rybí moučce
Cholin
- Zúčastňuje se přeměny tuků a jejich přesunu z jater - zabraňuje nadměrnému ukládání
- Značný význam při přenosu podráždění do nervové soustavy
- Ovlivňuje reprodukční procesy a růst mláďat
- Je obsažen v moučce z jater, v rybí moučce, v obilovinách je jen málo
Vitamín C(kyselina askorbová
- Důležitý pro buněčné dýchání, přeměnu aminokyselin a sacharidů a pro tvorbu ochranných látek proti infekčním nemocem
- Avitaminóza - zduření dásní, uvolnění zubů, krvácení a otoky (kurděje)
- Nedostatek vitamínu A se projevuje hlavně na konci zimi a v prvních jarních měsících
- Vitamín C je v mladých rostlinách, v okopaninách a silážích
- V seně je obsažen velmi málo - v důsledku působení slunečního záření se vit. C ztrácí
Shrneme-li nauku o vitamínech, můžeme konstatovat, že při normálním odchovu není mimořádně důležité věnovat vitmínům zvláštní pozornost. Je-li krmná dávka správně sestavena, měla by být pro běžnou potřebu dostatečným zdrojem vitamínů. Jak jsem napsala, vitamíny B, C, E a K si koně většinou syntetizují sami. Důležité jsou u vysokoprodukčních zvířat (například u plnokrevníků v dostihové sezóně), kdy zvláště komplex vitamínů B příznivě působí na jejich organismus. Vitamín C je třeba podávat v jarních měsících, kdy je zvýšené nebezpečí infekčních nemocí. Mimořádnou pozornost věnujeme vitamínům A a D. Při krmení zeleným krmivem není nebezpečí z avitaminóz tak akutní jako při krmení suchou pící. Vitamín A se ničí slunečními paprsky, ale není-li seno dostatečně ozářeno, neobsahuje zase vitamín D. Z hlediska vitamínů sestavujeme proto krmnou dávku tak, aby byl jejich obsah zajištěn.